Go Back   Toyota Corolla Forum > Corolla Forums > 2003 - 2008 Toyota Corolla

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-09-2013, 12:42 PM   #1
aerialphoto7
Junior Member
 
Join Date: May 2013
Posts: 4
Default Squealing At Start Up

I have an 05 ce model, It seems that from time to time I get a squeaking sound on startup after a rain or particularly moist evening. Similar to water pump bearing or belt squeal.

Any one have experience with this?
aerialphoto7 is offline   Reply With Quote
Join Corolla Forum

Join Corolla Forum Today - It's Totally Free!

Are you a Toyota Corolla fan? If so we invite you to join our community and see what it has to offer. Our site is specifically designed for you and it's a great place for Toyota Corolla and Matrix Fans to meet online.
Once you join you'll be able to post messages, upload pictures of your Toyota, and have a great time with other Corolla fans. Whether your an old timer or just bought your Toyota you'll find that Corolla Forum is a great community to join. Best of all it's totally free!

Join CorollaForum.com Today! - Click Here JOIN FOR FREE


Old 05-09-2013, 03:04 PM   #2
Scott O'Kashan
Super Moderator
 
Scott O'Kashan's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: U.S.A.
Posts: 3,913
Default

Yes.

As you mentioned, it sounds like the serpentine belt is squealing.

Diagnose.
__________________
http://www.HiTechOil.com
Independent AMSOIL Synthetic Lubricants Dealer. Send a P.M. for a quote lower than competing products. AMSOIL At Wholesale Prices 30-35% Lower Than Retail Why AMSOIL? Help Wanted - Become an AMSOIL Dealer for $15
Scott O'Kashan is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2013, 01:51 PM   #3
CurtIV
CurtIV
 
Join Date: Apr 2013
Location: Jackson, MS
Posts: 24
Default

Try some WD-40 on belt and see if this stops noise.
CurtIV is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2013, 11:27 AM   #4
GuavaFoo
Junior Member
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 1
Default squealing at startup getting worse!

I have been having the same problem, and am wondering if anyone else has found the source. Here is a little background about how far mine goes back and how the mechanics are a little stumped. I have a 2007 Corolla S. New Serpentine belt, hydraulic tensioner, and water pump.
About 6 months ago, this was occurring- when it was doing it constantly, I took it in. They replaced the serpentine belt and the hydraulic tensioner for the belt. This solved the problem..... for about 5 months.
It then started up again, and it has been squealing at startup for about a month now. A few weeks ago it got worse and very constant- before that it was intermittent. At that point I took it in and they replaced the water pump. They said that when they took the water pump off, the bearing on the pulley was squeaking, and verified it when they tok it off. The NEXT day, it was still doing it. So they replaced the water pump again saying it was faulty, and also replaced the serpentine belt.
It kinda fixed it..... for about 2 days. At that point it started up again, but only for a minute or 2. Unfortunately, I had already begun my 2000 mile road trip, so I hoped that it would continue to not be a huge deal.
This was last week, and over the course of the week, it has gotten worse. It now squeals for about 10-15 minutes, not just at idle, and at a faster rate. At first, once I accelerate to a faster speed, it cancels out the idle squeal, and eventually stops at all speeds. Also, If I put it in neutral after a little bit it will stop squealing, until I put it back into drive, in which it will start up again. I tok it in a few days ago, and they were stumped. They want it back again with more time.
I am going to be taking it back in to the mechanics when I have a few days off so they can have more time, but in the meantime, I was hoping one of you would be able to shed some light on the situation.
I hope I have explained it enough to get a grasp on the situation. If you have any questions, please feel free to ask, and I hope any of you can help!

TL;DR- 6 months ago- squealing at startup. serp belt and tensioner replaced- fixed issue completely. 2 weeks ago issue came back- water pump and serp belt replaced (water pump replaced twice)-- still squealing at startup. Fixed issue for about 2 days, but it came back with a passion.
GuavaFoo is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2013, 01:53 AM   #5
rkdavs24
Junior Member
 
Join Date: Jun 2013
Location: Lebanon NJ
Posts: 5
Default

I have an 07 LE. I also have had this squealing noise at startup. I first noticed in the winter it would start loud and gradually fade away within 2-4 minutes. It has been on and off and since then and started doing it in very warm and dry conditions to cold and wet, however not always. When I took it in it was hard for them to evaluate because it did not make the noise upon start up.

Like GuavaFoo said the mechanic stated this could be a problem with a S-belt and the hydraulic tensioner needing to be tightened. He noted that my S-belt still looks good (74K miles at that time) and does not necessarily need to be replaced. I'm still hesitant to get it changed because with parts & labor it could cost anywhere from $400-$550 pending the location.

If anyone has this issue and has it correctly resolved for the long-term please let me know.
rkdavs24 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
belt noise, squeak, squealing, water pump bad

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Car Won't Start mvmanohar 1998 - 2002 Toyota Corolla 1 03-05-2014 08:51 PM
1993 Corolla Squealing Issue jessejf17 1993 - 1997 Toyota Corolla 0 12-12-2013 06:25 PM
Sometimes Will Start, Sometimes Won't daisy 1993 - 1997 Toyota Corolla 2 10-26-2013 06:57 PM
Won't Start stoner72 2003 - 2008 Toyota Corolla 1 10-16-2013 11:11 PM
Need Help- Car Won't Start ChrisE 2003 - 2008 Toyota Corolla 0 10-02-2011 04:10 PM


All times are GMT -4. The time now is 11:11 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2010 - 2013 corollaforum.com
This site is in no way affiliated with Toyota.